BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
MADDE 1- Bu yönergenin amacı; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ön lisans ve lisans programlarına yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- Bu yönerge, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görmek isteyen ve yurt dışından kabul edilecek öğrenci kontenjanları dâhilinde başvuru yapacak adaylara uygulanacak hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- Bu yönerge 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu, Namık Kemal Üniversitesi Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Yüksek Öğretim Kurulu’nun yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili yönetmelik, genelge ve kararlarına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- Bu Yönergede geçen;
İKİNCİ BÖLÜM
Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar
Kontenjanlar
MADDE 5- (1) Üniversitemizin yurtdışından öğrenci kabul edilecek ön lisans ve lisans programları ile bu programlara ayrılacak kontenjanlar ile bu kontenjanların ülkelere göre dağılımlarına ilişkin öneriler Merkez Yönetim Kurulu tarafından tespit edilerek Senato’nun onayına sunulur.
Başvuru
MADDE 6- (1) Başvuracak adaylar:
3. Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların
b) Adaylardan;
tamamlayanların,
K.K.T.C. liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C. uyruklu olan veya a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların başvuruları kabul edilmez.
Başvuru Takvimi, Tercih ve Yerleştirme İşlemleri
MADDE 7- (1) Başvuru, tercih, yerleştirme ve kayıt takvimi Merkez Yönetim Kurulu tarafından tespit edilerek Senato’nun onayına sunulur.
Yetki
MADDE 8- (1) Yurt dışından gelecek öğrencilerin tercihlerinde Üniversitemizi seçmelerine imkân sağlamak üzere Ülkemizi ve Üniversitemizi tanıtıcı doküman ve katalog hazırlamak, yurtdışı eğitim fuarlarına katılmak ve başvuran veya gelen öğrencilere yardımcı olmak amacıyla Merkez bünyesinde yer alan “Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü” kurulmuştur.
(2) Üniversitemiz lisans ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran uluslararası öğrencilerin Türkçe düzeyi belirleme sınavı, Türkçesi yetersiz bulunanlara verilecek Türkçe eğitimi süreci TÖMER tarafından planlanıp yürütülür.
Değerlendirme ve yerleştirme
MADDE 9-
Üniversitenin ilan edilmiş kontenjanlarına başvuran adayların; o kontenjan için belirlenen ülkelerin ortaöğretim not ortalamaları, en yüksek 100 (yüz) puan esas alınarak yüzlük sisteme çevrilir. Bu şekilde hesaplanan puanları, tercihleri ve ilan edilen kontenjanlar dikkate alınıp en yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak değerlendirme ve yerleştirme işlemi gerçekleştirilir. Eşitlik halinde yaşı küçük olan, daha sonra ortaöğretimden yeni mezun olan tercih edilir.
Ücret ve maddi güvence
MADDE 10- (1)Yurt dışından Kabul Edilecek Öğrencilerden alınacak öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretinin Cumhurbaşkanlığı kararları uyarınca Üniversite Yönetim Kurulunca tespit edilerek karara bağlanır.
(2) Yurt dışından gelecek öğrencilerin maddi imkânlarının ülkemizde yükseköğrenimlerini sürdürmeye imkân sağlamasını temin etmek amacıyla, şart ve esasları Üniversitemizce belirlenecek maddi bir güvence miktarı ve/veya şekli belirlenerek adayın bunu sağlaması istenebilir.
Sonuçların açıklanması
MADDE 11 - (1)Yerleştirme sonuçları, Uluslararası Öğrenci Koordinötörlüğü web sayfasında (uok.nku.edu.tr) başvuru takviminde belirtilen tarihte en geç mesai saati sonunda ilan edilir.
Kayıt
MADDE 12- (1)Yapılan değerlendirme sonucu yerleştirilen ve kayıt hakkı kazanan adaylar, yapılacak ilan metnindeki esas ve usuller, kayıt tarihleri ve ilgili mevzuat gereğince üniversiteye kesin kaydını yaptırır.
(2) 18 yaş altındaki öğrenciler anne, baba veya yasal vasisi eşliğinde kayıtlarını yaptırabilir.
Eğitim ve öğretim dili
MADDE 13 - (1)Üniversitede eğitim ve öğretim dili Türkçe’ dir. Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan veya eğitiminde yabancı dil kullanılan programlara kayıt hakkı kazanmış olan öğrencilerin programın diline göre yabancı dil bilgilerinin seviyesi, yeterlilik ve düzey belirleme sınavıyla belirlenir.
Türkçe yeterlilik düzeyi
MADDE 14 - (1) Eğitim dili Türkçe olan programlara kayıt olan öğrencilerin öğrenime başlama zamanları, kayıttan sonra Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dil Eğitimi ve Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından düzenlenecek Türkçe düzey belirleme sınavında aldıkları sonuca göre belirlenir. Ancak Türkiye’deki liselerden mezun olan adaylar, Yunus Emre Enstitüsü ile diğer yükseköğretim kurumları tarafından düzenlenen Türkçe Yeterlilik Belgesine sahip olan adayların Türkçe düzeyleri yeterli sayılır ve Türkçe düzey belirleme sınavına girmeden öğrenime başlayabilirler.
TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ DİL EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ (DİLMER) DİL DÜZEYLERİ DENKLİK ÇİZELGESİ
Puan Aralığı (100 üzerinden |
Düzeyler |
Avrupa Birliği Dil Portfolyosuna Bağlı Oluşturulmuş Dil Düzeyleri |
Öğrenim Görecekler İçin DİLMER Tarafından Kabul Edilen Yeterlilik Açıklamaları |
0-25 |
Temel-1 |
A1 |
Türkçeleri yeterli değildir. Türkçe hazırlık eğitimine alınacaklardır. İzinli sayılacakları bir yılsonuna kadar Türkçe Öğrenmekle yükümlü tutulacaklar ve Türkçe öğrendiklerini kanıtladıktan sonra kaydedildikleri yükseköğretim kurumuna devam edebileceklerdir. |
26-60 |
Temel-2 |
A2 |
Türkçeleri yeterli değildir. Türkçe hazırlık eğitimine alınacaklardır. İzinli sayılacakları bir yılsonuna kadar Türkçe Öğrenmekle yükümlü tutulacaklar ve Türkçe öğrendiklerini kanıtladıktan sonra kaydedildikleri yükseköğretim kurumuna devam edebileceklerdir. |
61-65 |
Orta-1 |
B1 |
Türkçeleri gelişebilir. Yükseköğretim kurumundaki Öğrenimine başlayabilir, ancak Türkçe düzeyini yükseltmekle sorumlu tutulurlar. |
66-80 |
Orta-2 |
B2 |
Türkçeleri gelişebilir. Yükseköğretim kurumundaki öğrenimine başlayabilir, ancak Türkçe düzeyini yükseltmekle sorumlu tutulurlar. |
81-100 |
İleri (Yüksek) |
C1 |
Türkçeleri yeterlidir. Yükseköğretim kurumundaki öğrenimlerine hemen başlayabilirler. |
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Genel hükümler
MADDE 15 - (1) Gerçeğe aykırı beyanda bulunan veya herhangi bir eylem veya işlem ile idareyi yanılttığı tespit edilen adayların başvuruları reddedilir. Bu adayların kayıtları yapılmış ise iptal edilir.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 16 - (1) Bu yönergenin kapsamında olduğu halde, hakkında hüküm bulunmayan hususlarda Üniversite Senatosu; ilgili Kanun, Yönetmelik, Yükseköğretim Genel Kurul Kararları, Yükseköğretim Kurulu Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esas ve Usuller ve bu Yönerge hükümlerine aykırı düşmemek kaydı ile gerekli düzenlemeler yapabilir. Ayrıca Üniversite Senatosu uygulamaya ilişkin düzenlemeler yapabilir.
Yürürlükten kaldırılan yönerge
MADDE 17 - (1) 19/04/2019 tarihli Senato Kararı ile kabul edilen “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Yönerge” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 18 - (1) Bu Yönerge, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Senatosunca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19 - (1) Bu Yönerge hükümlerini Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü yürütür.