2020-08-06

Somalili Öğrencilerden Domates Üretiminde Türkiye Rekoru



 

SOMALİLİ YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN DOMATES ÜRETİMİNDE TÜRKİYE REKORU

Somalili Yüksek Lisans öğrencileri, Abubakar Mohamud Osman, Abdırızak Sh Mohamed Hassan ve Mohamed Hussein Sanei, pandemi nedeniyle süre gelen olumsuzluklar nedeniyle ,Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nün dördüncü serasında hidroponik kültürle ilgili  araştırmalarını, danışmanları Prof. Dr. Servet Varış eşliğinde sürdürmektedir. 

Abubakar Mohamud Osman, 'Perlit, ponza ve cocopeatte, farklı besin çözeltileriyle yetiştirilen salata çeşitlerinde, gelişme ve verimin karşılaştırılması' adlı araştırmasını bitirmiş olup, YL tezini yazmaktadır.

Abdırızak Sh Mohamed Hassan,'Farklı kök ortamı ve gübrelerin, soğuk serada yetiştirilen domates çeşitlerinde, gelişme ve verime etkisi' konusundaki YL araştırmasında hasat dönemindedir.

Mohamed Hussein Sanei ise, 'Soğuk serada, perlitte yetiştirilen domates çeşitlerinde, meyvelere, farklı dozlarda kalsiyum nitrat  ve kalsiyum klorür  püskürtmenin, çiçek burnu çürüklüğü ve çatlamaya etkisi' isimli YL araştırmasında domates hasadına başlamıştır. Kendisi Perlitte yetiştirdiği Brandywine etli (beefsteak), sırık domates çeşidinde 1130 gramlık bir meyve elde ederek Türkiye rekorunu kırmıştır. Daha önceki rekorlar ise, 2011'de  Prof. Dr. Servet Varış 'ın yetiştirdiği 750 g/meyve olan pembe sırık domates ve 2015'de Bilecikli yetiştirici Mesut Avcı'nın yetiştirdiği 1100 g/meyve olan pembe domatestir.

Öğrencilerin, çalışma konularında hazırladığı, video ve resimler haberimizde mevcuttur. 

Abdirizak Sh Mohamed Hassan                                      Abubakar Mohamud Osman

Somali                                                                             Somali

Yüksek Lisans Öğrencisi                                                 Yüksek Lisans Öğrencisi

https://youtu.be/BY7rBGKUuUY                                      https://youtu.be/_c1a9wrSZ98

 

Mohamed Hussein Sanei

Somali

Yüksek Lisans Öğrencisi

https://youtu.be/MTQ3vmrNKE0