2022-01-28

AFGANİSTAN’LI KHALİD AKBAR’DAN MEKTUP VAR



 

Merhabalar…
Ben Khalid Akbar.
Afganistanlıyım.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü 4. Sınıf Öğrencisiyim.
Şu anda 2021-2022 Güz Dönemi Erasmus Öğrenim Hareketliliği Programıyla Hırvatistan’ ın Zadar Şehrinde Uzadru University (University of Zadar)’da öğrenim görmekteyim.
Hırvatistan parlamenter sistem ile yönetilen bağımsız bir devlettir. Hırvatistan bugün oldukça yüksek hayat standartları, ortalama ömür, okur-yazarlık oranları ve homojen gelir dağılımı oranlarıyla Orta Avrupa ülkeleri arasında yüksek eğitim, sağlık, yaşam kalitesi ve ekonomik dinamizm standartlarına sahiptir.
Ülke ekonomisinin büyük bölümü hizmet sektörüne dayalıyken sanayi ve tarım diğer büyük sektörlerdir. Dünya'nın en çok tercih edilen 18. turistik ülkesi olan Hırvatistan, özellikle yaz ayları boyunca turizm sektöründen büyük gelir elde eder.
Hırvatistan Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, NATO ve Dünya Ticaret Örgütü üyesi olup Akdeniz Birliği'nin kurucu üyelerindendir. 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren ise Avrupa Birliği üyesi olmuştur.
Hırvatistan bilimsel araştırma yapan ve teknoloji geliştiren 205 şirket, devlet ya da eğitim kurumu ve kâr amacı gütmeyen kuruluşa sahiptir.
Hırvatistan mutfağı bir bölgeden diğerine değişiklik gösterir. Kıyı bölgeleri Yunan, Roma ve diğer Akdeniz mutfaklarından özellikle de deniz mahsülleri, pişmiş sebze ve kek yapımı yönünden ve ayrıca yemeğe tat veren zeytin yağı ve sarımsak kullanımı anlamında etkilenmiştir. İç kısımlarda kalan alan ise Macar, Avusturya ve Türk mutfaklarından etkilenmiştir. Bu bölgede etli yemekler, tatlı su balıkları ve sebze yemekleri en sık tüketilenlerdir.
Ülkede 8 üniversite vardır. Bunlar: Zagreb Üniversitesi, Split Üniversitesi, Rijeka Üniversitesi, Osijek Üniversitesi, Zadar Üniversitesi, Dubrovnik Üniversitesi, Uluslararası Dubrovnik Üniversitesi ve Pula Juraj Dobrila Üniversitesi'dir. Ülkenin ilk üniversitesi 1396'da kurulan Zadar Üniversitesidir. Alanında çok sayıda üst düzey uzman yetiştiren bir üniversite olan Hırvatistan'daki en eski üniversitedir.
Zadar, Hırvatistan'da yer alan eski şehirlerden biridir. Bu şehir Adriyatik Denizi kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarıyla 75,082 olup kapladığı alan 25 km²'dir. Bu şehir 1797'de Venedik Cumhuriyeti'nin yıkılmasından sonra 1805'ten 1813'e kadar Fransız egemenliğinde kalmıştır.
Erasmus deneyiminin farklı açılardan bana çok güzel katkılar sağladığını söyleyebilirim.
Zadar Üniversitesi’nde eğitim deneyimi, 11 farklı Avrupa Birliği ülkelerinde sınıf arkadaşlarımın olması, Hırvatistan’ın farklı şehirlerini gezmek, Hırvatistan AB ülkelerinin en çok adası olan ülkedir. Adaları Erasmus grubuyla gezmek kamp ve piknik yapmak gerçekten hoş ve güzeldi. Yeni yıl tatilini fırsat alarak farklı ülkeleri de gezebilmek nasip oldu. Bulgaristan, Makedonia, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek.
Bu gezide tarihi yerleri, müzeleri, çok eski kliseleri ve eski camileri, ülkelerin özel yemeklerini, farklı insanlarla görüşme ve tanışma gerçekten insanın ruhunu yenilendiriyor.
Eğitim konusunda derslerimizi İngilizce olarak görüyoruz. Hocalar Erasmus Değişim Programı öğrencisi olduğumuz için çok samimi ve anlayışlılar.
Bu arada gezilerimiz, sadece kamp ve pikniklerle bitmiyor tabii ki. Akademik ve bilimsel gezilerimiz de oldu. Şirketleri, fabrikaları ve tarihi yerleri hocalarla beraber ziyaret ettik.
Manzarası güzel, denize sıfır, asansörü var ama sağlık sorunu olan ve 4 set merdiveni çıkamayan öğrenciler için. Kantinler bir dakika uzaklıkta değil ve üniversite kitapçısı hemen yanında. Ayrıca uygun fiyatlı çok sayıda kafe var. Ayrıca civarda birkaç matbaa ve caddenin aşağısında küçük bir dükkan, fırın ve gözlemeci bulunmaktadır. Ayrıca yarımadanın sonunda olduğu için Relja alışveriş merkezine ve "Pozdrava suncu"ya 15 dakika, otogara yarım saat yürüme mesafesindedir. Sonuç olarak, iyi bir öğrenci merkezidir.
Böyle bir programı Üniversitemizin bize sağladığı için gerçekten teşekkür ederim. Üniversitemizin öğrencilerinin özelikle uluslararası öğrencilerimizin Erasmus Değişim Programına mutlaka katılmalarını öneriyorum.